Hopp til hovedinnhold

I Varsom-appen og på beta.regobs.no kan man bytte til annet kart "Geodata Landskap (Norge)" under kartvalg i hamburgermenyen -> kart.

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 24.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

I bratte heng med våt, løs snø kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred.
Etter mange dager med solinnstråling og høye temperaturer er faren for naturlig utløste løssnøskred mindre, men skavlbrudd og glideskred kan fortsatt forekomme.
I enkelte nordvendte heng kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Snødekkehistorikk, Lørdag 23 april 2022

I terreng som vender mot sola er det våt smelteomvandlet snø. I nordvendte sider kan det være tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige sider og betydelig høyere i fjellsider mot sør.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under snøen som ble dannet første helgen i påskeuka. Trolig har mildvær tatt knekken på dette i sydvendt terreng. De siste dagene har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette, og det er usikkert hvor aktivt dette laget er.

I Jostedalen ble det observert et middels stort glideskred i en nordside torsdag.

Onsdag og torsdag var det plussgrader hele døgnet på Spørteggbu, 1566 moh. Overflatetemperaturen viser likevel ned mot -5 på natten, grunnet mye utstråling fra snødekket når det er klarvær.

Fjellvær

Lørdag 23 april 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -7 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 24 april 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -9 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS