Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 22.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

I enkelte nordvendte heng kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn. Generelt kreves trolig stor tilleggsbelastning.
I bratte heng med våt, løs snø kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred. Denne skredfaren øker utover dagen. Enkelte skred kan også løsne naturlig.
Hold god avstand fra glidesprekker og skavler.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I terreng som vender mot sola er det våt smelteomvandlet snø. Etter solnedgang fryser snøoverflaten til. I nordvendte sider er det stort sett tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige sider og betydelig høyere i fjellsider mot sør.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under snøen som kom første helgen i påskeuka. Trolig har mildvær tatt knekken på dette i sydvendt terreng. De siste dagene har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette, og det er usikkert hvor aktivt dette laget er.

I Jostedalen ble det observert et middels stort glideskred i en nordside torsdag.

Fjellvær, 21.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -7 °C til 7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 22.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -6 °C til 6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS