Hopp til hovedinnhold

I Varsom-appen og på beta.regobs.no kan man bytte til annet kart "Geodata Landskap (Norge)" under kartvalg i hamburgermenyen -> kart.

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 21.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Soloppvarming av snøoverflata gir risiko for våte løssnø-og flakskred. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Solinnstråling og stigende temperatur vil utover dagen svekke snødekket og øke faren for skred. Lave nattetemperaturer gjør at faren er mindre tidlig på dagen.

Svakt lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket er i utvikling, og kan påvirkes etter hvert som snødekket varmes opp. Vær oppmerksom på glidesprekker.

I bratte heng som får solinnstråling og temperaturstigning vil det også være fare for løssnøskred når snøoverflaten varmes opp utover dagen. Etter flere dager med høye temperaturer virker det som skredaktiviteten i forbindelse med dette nå har avtatt noe.

Vær oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur. Dette kan gi skavlbrudd og evt. utløse skred i underliggende snødekke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Snødekkehistorikk, Onsdag 20 april 2022

Snøoverflaten er svært variert i ulike himmelretninger og i ulike høyder. Sola bløter opp snødekket i solsider før det fryser igjen og danner skare på nattestid og tidlig på dagen. Rundt steiner finnes "råtten" snø. I nordvendte sider er overflaten tørrere og mer vinterlig. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige sider og betydelig høyere i fjellsider mot sør.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn i utvikling i forbindelse med skarelag nedover i snødekket, men observasjoner de siste dager tyder på at det per i dag ikke er særlig aktivt. Med flere klarværsnetter i vente fremover kan dette laget utvikle seg videre.

Mandag ble det observert flere ferske flakskred i Sogndalsdalen - mulig utløst av skavlbrudd.

Mandag ettermiddag ble det observert drønn i snøen på 900 moh i Sogndalsdalen.

Fjellvær

Onsdag 20 april 2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør. -10 °C til 5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Torsdag 21 april 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -7 °C til 7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS