Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 12.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Omfattende ustabile forhold. Mange store og noen svært store naturlig utløste skred forventes. Hold avstand fra utløsnings-og utløpsområder for snøskred.

Skredfarevurdering

Vind og veldig mye nedbør vil gi økende skredfare. Det vil dannes ferske fokksnøflak i nordøst vendte heng. Disse flakene kan bli store, og skred kan løsne naturlig. Utover dagen vil temperaturen øke og nedbøren gå over til regn under ca. 1400 moh. Det vil da kunne gå naturlig utløste våte flakskred på eldre og svake lag som ligger nede i snødekket. Disse kan gå i alle himmelretninger, men vil være aller størst i heng mot NØ som nå har samlet mye snø. Der skred følger faste skredløp kan de nå helt ned til fjorden. Det kan også gå våte løssnøskred i snøoverflaten så lenge det regner på snøen. Skredfaren er stor så lenge været står på.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten i vindutsatte områder i høyfjellet er vindpåvirket, mens det i lavere høyder og i leområder er mer snø tilgjengelig for transport. I skogen ble det i forrige uke observert 10-40 cm tørr løssnø. Snøen er stort sett jevnt fordelt i alle himmelretninger. Under ca. 1000-1200 moh er det gamle snødekket i varierende grad påvirket av smelte-fryseprosesser og det finnes skarelag flere steder.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn under skare og langs bakken. Forrige uke ble det flere steder meldt om drønn i det gamle snødekket rundt omkring i regionen. Disse drønnene skyldtes kollaps i svake lag under skarelag eller ved bakken. I høyden kan disse lagene fortsatt være aktive der snødekket ikke er gjennomfuktet av tidligere mildvær.

Søndag meldes det om et lite personutløst flakskred i Sogndalsdalen samt skred i fokksnøen nær toppen Molden i Luster.

Lørdag ble det observert skytende sprekker i Sogndalsdalen. Samme dag ble det også meldt om drønn i snøen i Luster. Tirsdag morgen er det lett snøvær i Jostedal. Det har kommet 8 cm i løpet av natten.

Fjellvær, 11.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.01.2022

45 mm i døgnet, opp mot 85 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1400 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest. -4 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS