Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane mandag 20.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø. Ellers synkende skredfare med synkende temperatur.

Skredfarevurdering

Skredfaren minker når temperaturen synker og snødekket fryser til. Vedvarende svake lag ventes fortsatt å være intakt i fjellet. Store eller svært store skred kan løses ut enkelte steder, også fra avstand, men sannsynligheten er synkende. Det er likevel svært vanskelig å forutse hvor dette kan skje. Vær forsiktig på overganger fra tynt til tykt snødekke og der snødekket er tynt.

Litt ny nedbør med lite vind kan gi fin og løs snø mange steder. I de høyeste fjellområdene kan en løse ut skred i eldre fokksnøflak.

I lune formasjoner der sola tar kan små løssnøskred løsne av seg selv.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Det har kommet mye snø i mars. I fjellet kommer det stadig påfyll med snø og sterk vind fra sør. Mye fokksnø er flyttet over i heng mot nord men terrenget styrer vinden og det ligger fokksnø i flere himmelretninger. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig høyt opp. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Det er dannet svake lag av kantkorn rundt skarelag relativt høyt i snødekket. Lagene viser varierende grad av ustabilitet. De siste dagene er det mange observasjoner på fjernutløste skred, drønn og skytende sprekker i Sunnfjord. I helga gikk det store skred helt nord i regionen, mens på Strynefjellet gir laget færre faretegn.

Det er observert flere fjernutløste skred i Sunnfjord onsdag og torsdag. Fredag morgen er det observert mange små løssnøskred og noen flakskred langs RV 15 mot Strynefjellet.

Fjellvær, 19.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -8 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Kortere perioder med stiv kuling om formiddagen. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Fjellvær, 20.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS