Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane søndag 19.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økende vind gir krevende forhold til fjells. Vedvarende svake lag kan fortsatt gi svært store skred som løsner naturlig i høyfjellet.
  • Størst fare fra søndag morgen

Skredfarevurdering

Skredfaren varierer gjennom dagen og vil stige når vinden øker og temperaturen stiger.
Vedvarende svake lag ventes fortsatt å være intakt i fjellet og kan gi store eller svært store skred. Det vil likevel være færre heng og vanskeligere å påvirke disse lagene enn før fredagens mildvær.

På ettermiddagen vil temperaturen synke og kraftig vind fra vest vil danne ferske fokksnøflak. Problemet ventes å ha begrenset utbredelse og størrelse. Vær spesielt forsiktig i renner og små forsenkninger som ligger i le for vinden.

I lavlandet vil stigende temperatur øke faren for våte løssnøskred, men her har det vært mildt tidligere så det vil være begrenset til svært bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 18.03.2023

Snøoverflata over tregrensa er påvirket av vind torsdag og fredag. Det antas at det finnes både harde og myke fokksnøflak og stedvis kan det være avblåst ned til skare. Fokksnøen ligger i alle himmelretninger etter varierende vindretning den siste uka. Fredag formiddag er det stigende temperatur og regn som fukter snødekket. Mest regn vest i regionen.

Det er dannet svake lag av kantkorn rundt skarelag relativt høyt i snødekket. Lagene viser varierende grad av ustabilitet. De siste dagene er det mange observasjoner på fjernutløste skred, drønn og skytende sprekker i Sunnfjord. I helga gikk det store skred helt nord i regionen, mens på Strynefjellet gir laget færre faretegn.

Det er observert flere fjernutløste skred i Sunnfjord onsdag og torsdag. Fredag morgen er det observert mange små løssnøskred og noen flakskred langs RV 15 mot Strynefjellet.

Fjellvær, 18.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperaturer.

Fjellvær, 19.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -8 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Kortere perioder med stiv kuling om formiddagen. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS