Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 10.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan gå naturleg eller vere lette å løyse ut. Først på dagen er dette i ustabil fokksnø. Utover ettermiddagen og kvelden kan det også gå våte skred.

Skredfarevurdering

Store skred kan losne av seg sjølv eller vere lette å løyse ut. På starten av dagen er skredfara i hovudsak knytt til ustabil fokksnø sidan det lokalt har kome mykje nysnø og vore sterk vind. Når det blir mildare utover ettermiddagen og kvelden vil det også kunne gå våte skred, sidan mykje regn vil svekke bindingane i nysnøen under mildvêrsgrensa.

På Strynefjellet er det observert kantkornlag. Påverknad av desse laga kan ikkje utelukkast, og det er usikkert om vekta av nysnø og regn vil svekke dei.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.02.2023

Snøvêr og sterk vind torsdag og utover fredagen vil gi stor snøtransport og ei vindpåverka snøoverflate i høgda. Mange stadar er det truleg hard fokksnø, men stadvis kan denne vere lettare bunden. På dei mest vindutsette stadane vil det truleg bli avblåst til bakken eller skare.
Utover dagen vil det bli mildare, og regn vil raskt gjere snøen våt under mildvêrsgrensa, som er meldt opptil 1200 moh om kvelden.

På Strynefjellet er det observert kantkorn i samband med skare djupare i snødekket. Det er ikkje observert noko skredaktivitet på dette laget, anna enn eit skred utløyst ved sprenging. Det verkar difor til at laga har en liten utbreiing og er lite aktive.

Torsdag gjekk det eit skred i Grasdalen.

Fjellvær, 09.02.2023

35 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten storm fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 10.02.2023

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sør. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Dreiende vind til vest om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS