Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og nysnø natt til søndag danner ferske flak. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan også finnes områder med vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil danne ferske fokksnøflak som stedvis kan være svært lette å løse ut. Temperaturen stiger utover dagen og under mildværsgrensen kan det gå naturlig utløste våte skred.

Det kan finnes flere forskjellige vedvarende svake lag i snødekket. Både dannet i overflaten i siste klarvær og nedføyket av nysnøen, og over mildværsskaren. Disse er observert i deler av Indre Fjordane og i naboregioner.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Skarelaget fra forrige uke finnes helt opp til over 1400 moh. Over dette ligger nyere fokksnø. I skogen og skjermet terreng kan snøen fremdeles være ubunden. På utsatte plasser er det avblåst ned til stein eller skare.

På Strynefjellet er det observert kantkorn over den siste mildværsskaren og mot bakken. Sannsynligvis er det mest utbredt i høyden, over ca. 1200 moh. Utløsning av skred ved sprenging i Napefonna kan støtte disse funnene.
Nord i regionen, i Hornindal er det observert skytende sprekker og at det er svært lett å løse ut små skred. Dette kan tyde på nedføyket kantkorn.

Torsdag er det observert rim på mildværsskare i lavlandet.

Fjellvær, 04.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær, 05.02.2023

9 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS