Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir økt skredfare. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Oppdatert varsel kl 10:20 grunnet mye vind i fjellet.

Stedvis kraftig vind danner ferske flak som kan være svært lette å løse ut. Skredene kan bli middels store. Skredfaren er størst utpå ettermiddagen, når vinden øker og det kommer nedbør. Stigende temperaturer kan gi en kortvarig svekking av snødekket. Enkelte våte løssnøskred kan løsne naturlig i lavereliggende områder.

Vær oppmerksom på at fokksnøen noen steder kan ligge på et svakt lag av kantkorn eller overflaterim. Her vil det være spesielt lett å løse ut skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

I høyden er snøen vindpåvirket, og varierer mellom harde og myke fokksnøflak. På utsatte plasser er det avblåst ned til stein eller skare. I skogen og skjermet terreng er snøen ubunden. Noen steder har det vært mildvær eller våt nedbør i lavlandet. Der har det nå blitt et tynt skarelag i overflaten.

Det gamle snødekket antas å være stabilt etter mildvær som gikk høyt til fjells i slutten av forrige uke. Den siste snøen ligger på skare etter dette mildværet.

I Indre Nordfjord er det observert kantkorn over den siste mildværsskaren og mot bakken. Det svake laget går til brudd ved vanlige tester. Det er stor usikkerhet knyttet til utbredelsen av laget. Sannsynligvis er det mest utbredt i høyden, over ca. 1200 moh.

Natt til onsdag gikk det et naturlig utløst str. 3 skred i Lodalen. Utover dagen ble det observert små løssnøskred i sørvendte heng ved Stryn.

Torsdag er det observert rim på mildværsskare i lavlandet.

Fjellvær, 03.02.2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra nord om formiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen. Mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær, 04.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS