Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 26.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker. Noen våte skred kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Mildvær og regn gjør at snøoverflata vil være våt og ustabil. I bratt terreng er det lett å løse ut løssnøskred og noen våte skred kan løsne av seg selv. Nedbøren kan komme som snø i fjellet og danne fokksnøflak. På grunn av høye temperaturer bør fokksnøen stabiliseres fort. Glideskred kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker. De fleste glideskred i sørvendt terreng har allerede gått, og det er nå mest fare for dette i nord- og østvendte fjellsider.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Store deler av snødekket er smelteomvandlet og homogent, men søndag ble det meldt om mye vann i snøen under 1300 moh. Det er fortsatt mye snø i fjellet. Snøgrensa er omtrent på 500 moh, høyere i sørvendte hellinger.

I høytliggende breområder både i Nordfjord og Sogn har det vært observert drønn i snøen de siste dagene. Observasjon i Sogn tilsier at det er løs, smelteomvandlet snø som kollapser.

Fjellvær, 25.05.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh natt til onsdag. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om kvelden. -2 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 26.05.2022

20 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1400 moh natt til torsdag. Frisk bris fra vest. -3 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS