Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 24.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Regn aukar skredfaren. Unngå ferdsel i og under bratte heng med mjuk våt snø. Hald avstand til skavlar og fjellsider med glidesprekkar.

Skredfarevurdering

Mildvær og regn gjør at snøoverflata vil være myk og løs. I bratt terreng er det lett å løse ut løssnøskred. Naturlig utløste løssnø- og flakskred forventes. Små og middels store skred er mest aktuelt, men glideskred kan bli store. Glideskred kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glideskrekker. De fleste glideskred i sørvendt terreng har allerede gått, og det er mest fare for dette i nord- og østvendte fjellsider.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Store deler av snødekket er smelteomvandlet og homogent. Men søndag vert det meldt om mykje vatn i snøen under 1300 moh. Det er fortsatt mye snø i fjellet. Snøgrensa er omtrent på 500 moh, høyere i sørvendte hellinger.

I høgtliggande breområder både i Nordfjord og Sogn har det vore observert drønn i snøen dei siste dagane. Observasjon i Sogn tilseier at det er laus smelteomvandla snø som kollapsar.

Fjellvær, 23.05.2022

16 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1900 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. 0 °C til 7 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Fjellvær, 24.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra sørøst. 0 °C til 7 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS