Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 21.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Enkelte våte snøskred kan løsne av seg selv. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Overskyet vær og nedbør som regn øker ustabiliteten i snødekket. Skikjørere kan løse ut middels store skred i bratt terreng med myk og våt snø. Enkelte steder kan våte snøskred løsne av seg selv. Hold god avstand til alle skavler som svekkes i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Store deler av snødekket er smelteomvandlet og homogent. I forrige uke har det kommet nysnø i høyfjellet med varierende snøgrense som nå er godt avrundet etter flere dager med sol og sterk varme. Det er fortsatt mye snø i fjellet. Snøgrensa er omtrent på 500 moh, høyere i sørvendte hellinger.

Observasjoner fra Strynefjellet mandag viser kald lagdelt fokksnø som fortsatt kan påvirkes i nordvendte heng. I solsider ligger 20 cm våt nysnø.

Fjellvær, 20.05.2022

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1900 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -4 °C til 10 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen

Fjellvær, 21.05.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -1 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS