Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 18.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Regn og stigende temperatur gir fare for naturlig utløste våte skred, som kan bli store. I leheng høyt til fjells finnes ustabil fokksnø.

Skredfarevurdering

Mildvær og regn svekker stabiliteten i snødekket og gir fare for naturlig utløste våte flakskred under mildværsgrensa. Enkelte skred kan bli store (str 3). Nysnø og vind fører til flakdannelse i nordøstvendte vendte leheng i over snøgrensa. I enkelte utsatte heng kan skred bli store (str 3).

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten består hovedsakelig av fokksnø med varierende hardhet. Det gamle snødekket som ble vått onsdag og torsdag har fryst til i overflaten. Generelt lite snø i lavlandet og i ytre del. Mest snø i indre og høyereliggende del av regionen.

Fredag ble det gjennomført skredkontroll (ved bruk av sprengstoff) langs Rv. 15, i Napefonna gikk det et svært stort skred som følge av skredkontrollen.

Det ble observert kraftig snøfokk fra omkring skoggrensa og opp i Jølster søndag. Observasjoner tyder på at "Gyda" har fuktet snødekket til bunns opp til i hvert fall 1000 moh, også i indre strøk.

Fjellvær, 17.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS