Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 08.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finnes områder med vedvarende svake lag under den vindtransporterte snøen. Sprekker og drønnelyder i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Enkelte steder kan det være lett å løse ut snøskred, vær spesielt oppmerksom der fokksnøen er myk og i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Fokksnø kan ligge på et vedvarende svakt lag av kantkorn, som kan gi store skred. Vær oppmerksom på drønn og sprekker, det kan være tegn på et aktivt vedvarende svakt lag. Vinden øker noe, men i høyfjellet er snøoverflaten i stor grad vindpåvirka allerede. Det kan dannes enkelte små ferske fokksnøflak. Det kalde været kan føre til utvikling av kantkorn i snødekket.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I forrige uke førte vind fra nordlig og senere sørlig retning til vindpåvirket snøoverflate i de fleste himmelretninger over skoggrensa. Snøfordelinga er ujevn og i områder der det ikke ligger vindtransportert snø er det fremdeles mye terreng og fremstikkende steiner. I skogen ligger 20-40 cm løssnø, mange steder rett på bar bakke.

Det er observert kantkorn i snødekket under fokksnøflak og i forbindelse med skarelag i snødekket. Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger i områder med en såle av smelteomvandla snø.

Lørdag løsnet to mindre skred i sørvendt terreng ved Karifjellet i Stryn. Svakt lag var sannsynligvis kantkornet snø.

Lørdag ble det observert drønn i snøen ved Sandfjellet.

Fjellvær, 07.12.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -17 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest

Fjellvær, 08.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -19 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS