Snøskredvarsel for region Indre Fjordane mandag 06.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finnes områder med vedvarende svake lag under den vindtransporterte snøen. Sprekker og drønnelyder i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene som finnes i de fleste himmelretninger vil bli fastere og det skal generelt mer til for å påvirke underliggende svake lag. Fokksnøen kan ha lagt seg over vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Dersom vedvarende svakt lag er intakt og aktivt kan skredproblemet bli langvarig. Der fokksnøen er mykere og i overganger mellom tynt og tykt snødekke kan det være lett for en enkelt skiløper å løse ut snøskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

I forrige uke førte vind fra nordlig og senere sørlig retning til vindpåvirket snøoverflate i de fleste himmelretninger over skoggrensa. Snøfordelinga er ujevn og i områder der det ikke ligger vindtransportert snø er det fremdeles mye terreng og fremstikkende steiner. I skogen ligger 20-40 cm løssnø, mange steder rett på bar bakke.

Før snøvær og vind på torsdag i forrige uke ble det observert vedvarende svakt lag av rim og kantkorn, med antatt stor utbredelse. Laget ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Forige ukes vind og nedbør har ført til flakdannelser som kan ha lagt seg over dette svake laget. Det er knyttet usikkerhet til utbredelsen og egenskapene til det vedvarende svake laget. Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av smelteomvandla snø.

Lørdag løsnet to mindre skred i sørvendt terreng ved Karifjellet i Stryn. Svakt lag var sannsynligvis kantkornet snø.

Fjellvær, 05.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -14 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -18 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS