Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 04.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Et nedføyka svakt lag kan føre til store skred utløst av skiløper. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Ustabil fokksnø vil finnes i de fleste himmelretninger og den kan lett løses ut av skiløper. Kraftig vind fra sørøst og snøvær på fredag og lørdag vil føre til pålagring av fersk fokksnø i nord- og vestvendte leområder. Både fokksnøen som ble dannet på torsdag av nordvestlig vind og senere i uka av sørøtlig vind kan ha lagt seg over vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Enkelte skred kan bli store og fjernutløsning vil være mulig.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nedbør som snø og vind fra nordvest har flytta snø til øst- og sørvendte leområder på torsdag. Fredag rapporteres det om vindpåvirka snøoverflate på utsatte steder over tregrensa. Snøfordelinga er ujevn og i områder der det ikke ligger fersk vindtransportert snø er det avblåst med skare og fremstikkende steiner. I skogen ligger 20-40 cm løssnø, mange steder rett på bar bakke.

Før snøvær og vind på torsdag ble det observert vedvarende svakt lag av rim og kantkorn, med antatt stor utbredelse, i snødekket. Laget ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Torsdagens nedbør og vind har ført til flakdannelser som kan ha lagt seg over dette svake laget. Om det vedvarende svake laget er intakt, dets egenskaper og evnetuell utbredelse er usikkert. Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av eldre smelteomvandla snø.

Fjellvær, 03.12.2021

3-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -22 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende

Fjellvær, 04.12.2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -12 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS