Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 05.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Denne kan ligge på kantkorn og rim. Våte laussnøskred kan løses ut i brattheng.

Skredfarevurdering

Ferske flak kan være svært lette å løse ut dersom de legger seg oppå kantkorn eller rim. Mandag kom det rundt 5 cm nysnø i høyden som nå blir flyttet av vind fra øst. Dette forventes danne små til middels store fokksnøflak i vestvendte leheng. Der det ikke ligger ferske flak er snødekket relativt stabilt med kald snø i skyggesider og solpåvirket snø i alle solvendte heng. Dersom solen kommer frem er det fare for våte løssnøskred i solvendte heng. Gradvis høyere temperaturer kan gi økt skredfare også i skyggesider. Det kan gå flakskred på dypere vedvarende svake lag og glideskred når varme og vann trenger ned i snødekket. Det er svært vanskelig å vite når disse går.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning, bratthet, solinnstråling og tid på dagen. I nordvendt terreng er det fortsatt tørr snø og flott skiføre mange steder, mot sør har sola fått virke og laget skare. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. I nord ligger det sammenhengende snødekke ned til rundt 200 moh men i solvendte sider må man fort opp til 500 moh før det blir sammenhengende snødekke.

Klarvær den siste uken har gitt gode forhold for dannelse av vedvarende svake lag. I skyggesider er det observert kantkorn i overflaten. I høyden i solvendte heng er det observert kantkorndannelse rundt solskare. I tillegg er det observert utbredt overflaterim i mange himmelretninger. Mandag 3. kom det opp til 10 cm nysnø i høyden med lite vind, som vi må forvente la seg oppå disse lagene. Dypereliggende kantkornlag kan bli reaktivert ved temperaturstigning.

Det er registrert et skred i en skredbane ned fra Sætreskarsfjellet. Skredet gikk i en sørøstlig retning kl 20 på kvelden.

Fjellvær, 04.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 05.05.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra øst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS