Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet, mens i høyden finnes det ustabile fokksnøflak som kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Regn natt til lørdag gjør at våte skred fortsatt kan løsne av seg selv der det er opphopning av vann. Temperaturen skal synke utover dagen og faren for våte skred vil være avtagende.

Høyere til fjells vil snøværet fortsette i dag og sterk vind vil sørge for at det dannes ferske flak med ustabil fokksnø som kan ligge oppå glatt skare noen steder. Der hvor pålagringen er størst vil skred kunne løsne av seg selv.

Store mengder regn de siste dagene forventes å ha nøytralisert svakheter som fantes i det gamle snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Regn og mildvær tidligere har gjort snødekket vått i lavlandet. Til fjells er det fokksnø der nedbøren har kommet som snø.

Før mildværet på onsdag var det observert vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette nøytralisert av regn.
Det var også kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildværet, men det er trolig enten ødelagt av regn eller svært vanskelig å påvirke nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

Det ble observert noen små våte løssnøskred på Øyfjellet torsdag.

Fjellvær, 27.01.2023

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 28.01.2023

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS