Snøskredvarsel for region Helgeland fredag 27.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Faren øker når regnet kommer. Unngå potensielle utløpsområder for våte skred. Høyt til fjells kan skred løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø.
  • Størst fare fra fredag kveld

Skredfarevurdering

Skredfaren ventes å øke på nytt. Stigende temperatur og regn opp til cirka 600 moh vil svekke nysnøen fra siste døgn. Våte skred som løsner av seg selv er forventet.

Høyere til fjells vil snøvær og økende vindstyrke danne ferske flak med ustabil fokksnø i leområder. Der hvor pålagringen av fokksnø er størst vil skred kunne løsne av seg selv.

Regn natt til onsdag etterfulgt av kaldere temperatur forventes å ha nøytralisert svakheter som fantes i det gamle snødekket. Men det er usikkerhet rundt svake lag nær bakken og det kan ikke utelukkes
at det løsner store skred når temperaturen stiger igjen i dag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Regn og mildvær natt til onsdag har gjort snødekket vått høyt til fjells. Siden har det lagt seg tørrere nysnø over dette igjen.

Før mildværet på onsdag var det observert vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette nøytralisert av regn.
Det var også kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær, men det er trolig enten ødelagt av regn eller svært vanskelig å påvirke nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

Dårlig sikt gjør det vanskelig å avdekke omfang av skredaktivitet på onsdag, men det antas at det har gått flere våte skred og sørpeskred.

Fjellvær, 26.01.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Fjellvær, 27.01.2023

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS