Snøskredvarsel for region Helgeland onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelige mengder regn på morgenen vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.
  • Størst fare til og med onsdag morgen

Skredfarevurdering

Fortsatt mildvær og regn på starten av dagen forventes å svekke snødekket ytterligere. Våte skred som løsner av seg selv ventes både i lavlandet og høyere til fjells.

Utover dagen ventes det dreiende vindretning og kaldere temperatur.
Høyt på fjellet hvor nedbøren kommer som snø vil vinden sørge for at det dannes ferske flak med ustabil fokksnø i leområder.

Det er usikkert hvordan vedvarende svake lag påvirkes av mildværet. Naturlig utløste skred er mulig.

Hold god avstand til skredterreng.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær de siste dagene har gjort snødekket vått i lavlandet. Over skoggrensen var det før siste snøfall mye hardt og avblåst.

Det er observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Laget er kun et problem der det ligger fokksnø over. Laget antas å være relativt utbredt i regionen. Det er også observert kantkorn ved bakken.

Fjellvær, 24.01.2023

35 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Bris fra sør, endring til sterk kuling fra sørvest om kvelden. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mye nedbør på kvelden.

Fjellvær, 25.01.2023

40 mm i døgnet, opp mot 80 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS