Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 10.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut skred der den nyeste fokksnøen ligger over svake lag av rim og kantkorn. Ellers er det lite snø og fare for stein under snøen.

Skredfarevurdering

Den nyeste fokksnøen kan ligge på svake lag av kantkorn og rim, og det kan være lett å løse ut skred i de ferske fokksnøflakene. Problemet er størst der det lå gammel snø før den siste fokksnøen, og terrengformasjoner som samler snø slik som søkk, forsenkinger og renneformasjoner er mest utsatt.

Der den nyeste snøen la seg på bar bakke har vi ikke dette problemet og snøskredfaren er lavere. Men husk at det er lite snø, så du må være oppmerksom andre farer, slik som skjulte steiner under snøen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. desember 2022

Vinden har flyttet på den snøen som kom i løpet av uken. Over tregrensen og i åpne områder i skogen er det fokksnøflak av ulik hardhet, samtidig som mye er avblåst.

Før snøen kom tidligere i uken var det lite snø i terrenget.

I søk, renner og forsenkinger i høytliggende områder, der hvor den nyeste snøen har lagt seg over gammel snø, kan den nyeste snøen ligge på svake lag av nedføyket overflaterim og kantkorn. Det er imidlertid ikke gjort konkrete observasjoner av dette i denne regionen, men det er et ubredt problem lenger nord. Problemet er i utgangspunktet begrensen til der hvor det lå gammel snø før den siste snøen kom.

Fjellvær

Fredag 9. desember 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 10. desember 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -19 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS