Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 21.05.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold, men fare for naturlig utløste våte skred i bratte fjellsider.

Skredfarevurdering

Snødekket er stort sett stabilt. I bratt terreng med våt, løs snø og sol-eksponerte sider er det mulig å løse ut løssnøskred. Vær varsom i nærheten av terrengfeller. Glideskred er uforutsigbare, men kan forekomme der det er forhold for det, for eksempel der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er stort sett smelteomvandla og vått etter lengre perioder med mildvær og regn. Høgt til fjells og i nordvendte sider er det framleis noko turr snø. Snøoverflata er svært våt opptil 800 moh, over det er det ein gradvis overgang til kram snø på 1400 moh. Det er endel glidesprekker i terrenget.

Tirsdag og onsdag ble det observert flere små løssnøskred i bratt terreng.

Det er nå lite snø igjen under 300 til 600 moh.

Fjellvær, 20.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen. Stedvis frisk bris i fjellet.

Fjellvær, 21.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. 0 °C til 7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS