Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland torsdag 12.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er mulig å løse ut skred i bratt terreng med myk, våt snø og der våte flak ligger over glatt skare. Glideskred kan forekomme.

Skredfarevurdering

I bratt terreng med våt, løs snø er det mulig å løse ut løssnøskred. Noen steder ligger det også våte ustabile flak over glatt skare. Bratt terreng er mest utsatt. Vær forsiktig i nærheten av terrengfeller. Små skred er mest aktuelt, men i heng der det ligger mye snø over skaren kan det også være mulig å løse ut middels store skred.

Glideskred er uforutsigbare, men kan forekomme der det er forhold for det, for eksempel der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 11.05.2022

I fjellet er nysnøen som kom i løpet av helga fuktet opp av de siste dagenes regn og mildvær. Den våte snøen ligger over skare som ble dannet da temperaturen sank lørdag.

Snøen i lavereliggende områder og det gamle snødekket har vært gjennom runde på runde med mildvær, er smelteomvandlet, gjenfryst og generelt stabilt. Snødekket drenerer antageligvis vannet godt når snøen fuktes opp.

Høyt til fjells kan det finnes noe fokksnø i leområder og forsenkninger.

Mandag og tirsdag ble det observert små våte flakskred ned fra Øyfjellet.

Temperaturen synker et lite knepp, som er gunstig for stabiliteten i snødekket, som allerede har vært gjennom flere runder med mildvær og regn.

Fjellvær, 11.05.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 12.05.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til torsdag. Frisk bris fra sør. -2 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS