Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Helgeland onsdag 11.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er mulig å løse ut skred i bratt terreng med myk, våt snø og der våte flak ligger over glatt skare. Glideskred kan forekomme.

Skredfarevurdering

OPPDATERT ONSDAG 10:00. Skredfaren er oppjustert til faregrad 2 - moderat skredfare. Temperaturen har holdt seg på plussiden selv høyt til fjells natt til onsdag. Vått skredproblem har derfor større utbredelse enn antatt. Ferske observasjoner viser også at det er lett å løse ut våte skred i noen heng.

I bratt terreng med våt, løs snø er det mulig å løse ut løssnøskred. Noen steder ligger det også våte ustabile flak over glatt skare. Bratt terreng er mest utsatt. Små skred er mest aktuelt, men i heng der det ligger mye snø over skaren kan det også være mulig å løse ut middels store skred.

Glideskred er uforutsigbare og kan forekomme der det er forhold for det, feks der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 11.05.2022

Snøen er preget av sist ukes mildvær. I fjellet er en del av nysnøen som kom i løpet av helga fuktet opp av regnet som kom mandag og tirsdag. Snøen i lavereliggende områder og det gamle snødekket har vært i gjennom runder på runder med mildvær, er smelteomvandlet, gjenfryst og stabilt og drenerer antageligvis vannet godt når snøen fuktes opp.

På de aller høyeste fjelltoppene kan kraftig vind og nedbør som snø mandag ha lagt igjen fokksnø i leområder og forsenkninger.

Mandag og tirsdag ble det observert små våte flakskred ned fra Øyfjellet.

Fjellvær, 10.05.2022

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sør. 0 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS