Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 09.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Betydelige mengder regn vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, kan det gå tørre skred.

Skredfarevurdering

Natt til mandag starter en ny runde med vind og vann i fjellet. Selvom nedbøren starter som snø, vil sannsynligheten for naturlig utløste, våte skred øke i takt med at temperaturen stiger og nedbøren går over til regn. Våte løssnøskred kan ventes der snøen er løs og ubunden, men der smeltevann hoper seg opp over lag i snøen eller ned mot bakken kan det gå naturlig utløste, våte flakskred. På de aller høyeste toppene, hvor det holder seg kaldt, vil kraftig vind og snø legge opp mye vindtransportert snø i leområder. Her kan det også gå enkelte naturlig utløste, tørre skred.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Etter snøværet på lørdag og søndag ligger det tørrsnø i overflaten fra 700 -800 moh. I leområder og forsenkninger har snøen samlet seg til myke, fokksnøflak. Der vinden har fått tak eller det har kommet lite ny snø i løpet av helgen er det avblåst og gjenfrosset til glatt skare. Under de ulike lagene med fokksnø er det våtere lag av ulike smelteformer.

Fjellvær, 08.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. SW til W frisk bris i utsatte områder.

Fjellvær, 09.05.2022

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS