Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 02.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fortsatt høy skredfare som følge av mye nedbør og sterk vind. Naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Skredfaren opprettholdes som følge av mye nedbør og vindøkning mot ettermiddagen. Det vil bli stor pålagring med fokksnø i leområder og store skred kan løsne av seg selv. Vinddreining fra dagen før skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger. Dersom det har utviklet seg et svakt lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke kan skredene bli større og fjernutløsning er mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sist uke var preget av bygevær med nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke. Mildværet søndag har trolig fuktet snødekket opp til omtrent 800 - 900 moh.

Forrige uke kom det nysnø som la seg over et fuktig snødekke fra sist mildvær. Dette kan gi forhold for rask dannelse av kantkorn nært overflaten, men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at laget er til stede.

Lørdag morgen ble det observert flere små, våte løssnøskred på Øyfjellet i Mosjøen.

Fjellvær, 01.05.2022

30 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.05.2022

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til mandag. Bris fra vest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen. Noe minkende vind utover kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS