Snøskredvarsel for region Helgeland søndag 01.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker som følge av mye nedbør og sterk vind. Naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker som følge av mye nedbør og sterk vind. Over mildværsgrensen der nedbøren kommer som snø vil det bli stor pålagring med fokksnø i leområder. Store skred kan løsne av seg selv. Dersom det har utviklet seg et svakt lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke kan skredene bli større og fjernutløsning er mulig.

Under mildværsgrensen ventes det naturlig utløste våte løssnøskred som følge av regn.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Bygevær de siste dagene har gitt noen cm nysnø i overflaten. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Det er stor variasjon i snømengde innad i regionen, og i lavereliggende deler har det allerede smeltet en god del snø.

Den siste tiden har det kommet nysnø som har lagt seg over et fuktig snødekke dannet under mildværet forrige uke. Dette kan gi forhold for rask dannelse av kantkorn nært overflaten, men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at laget er til stede.

Lørdag morgen ble det observert flere små, våte løssnøskred på Øyfjellet i Mosjøen.

Lørdag morgen er snøoverflaten fuktig opp mot minst 650 moh.

Fjellvær, 30.04.2022

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 01.05.2022

30 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS