Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 30.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Bygevær gir nysnøflak og fokksnø i fjellet. I lavlandet kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Litt påfyll av nysnø og vind kan danne enkelte ferske flak med fokksnø. Det kan også finnes steder der gårsdagens fokksnø fortsatt kan påvirkes av en skiløper. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren vil derfor være størst der det kommer mest nedbør og vind.

Vær obs på at det kan ha utviklet seg et lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke. Dersom dette laget er til stede vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning være mulig. Vær oppmerksom på dette, og unngå skredterreng dersom det er mistanke om at laget er til stede.

I områder som får solinnstråling kan det gå naturlig utløste skred i fokksnøen.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 29.04.2022

Bygevær de siste dagene har gitt noen cm nysnø i overflaten. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Det er stor variasjon i snømengde innad i regionen, og i lavereliggende deler har det allerede smeltet en god del snø.

Den siste tiden har det kommet nysnø som har lagt seg over et fuktig snødekke dannet under mildværet forrige uke. Dette kan gi forhold for rask dannelse av kantkorn nært overflaten, men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at laget er til stede.

Onsdag morgen er det observert et middels stort naturlig utløst skred fra Øyfjellet.

Fjellvær, 29.04.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 30.04.2022

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS