Snøskredvarsel for region Helgeland søndag 18.03.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er krevende forhold i fjellet! Snøbyger i kombinasjon med sterk vind medfører dannelse av ferske fokksnøflak i leområder i fjellet. Det er store lokale variasjoner hvor nedbøren vil komme, men det ser ut som det er de midtre deler av regionen som er mest utsatt. Vedvarende svake lag nede i snødekket gjør at fjernutløsning er mulig og at skred kan bli store. Naturlig utløste skred kan forekomme og disse kan nå ned til vei. Det kan gå noen våte skred under mildværsgrensen. Varselet er basert på et enklere datagrunnlag enn regionale varsler og utgis kun for faregrad 4 og 5.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Fjellvær, 18.03.2018

25 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Store lokale forskjeller i nedbørmengde.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS