Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane søndag 19.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte løssnøskred er hovedproblemet, faren øker først når regnet starter. Over snøgrensa vil skredfaren øke i leområder.

Skredfarevurdering

Skiftende vær gir rask endring av skredfare og skredproblem. Ny nedbør fra sør og vest gir økende fare for våte skred under snøgrensa og ferske ustabile fokksnøflak i høyfjellet. Våte løssnøskred vil være lette å løse ut i hele regionen, men tørre flakskred er mest sannsynlig i Ryfylkeheiane, der fjella er høyest. Vedvarende svake lag av kantkorn kan ikke utelukkes i høyfjellet og lengst øst i regionen.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 18. mars 2023

Det ligger mye nysnø på snøoverflaten etter snøfall torsdag. I fjellet har kraftig vind opptil storm dannet fokksnøflak og det kan stedvis være isete og hardt på vindutsatte steder. Fredag formiddag stiger temperaturen og nysnøen blir gradvis våt høyt til fjells.

Det er observert kantkorn over skarelag som var lett å løse ut før mandagens mildvær kom inn. Det er uklart hvor mye som har blitt igjen av dette.

Onsdag ble det observert flakskred vest i regionen i Ryfylkeheiane. Torsdag kveld gikk det skred over veg i Bjerkreim. Fredag gikk et skred over veg sør for Sunndal. Det beskrives som et sørpeskred. Kvinnherad

Fjellvær

Lørdag 18. mars 2023

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -1 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 19. mars 2023

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -1 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperaturer om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS