Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane torsdag 16.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan løsne av seg selv. Unngå alt skredterreng.
  • Størst fare fra torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Svært kraftig vind og mye nysnø fra torsdag ettermiddag gir økende skredfare og krevende forhold i regionen.

Det vil samle seg mye fokksnø i leområder og store skred kan løsne av seg selv. Mest utsatt terreng er fjellsider mot nordvest, men vedvarende svakt lag kan fortsatt være aktivt og gi skred i alle himmelretninger.

Unngå alt skredterreng. Skred i kjente skredbaner kan få lange utløp.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 15.03.2023

Det ligger nysnø på snøoverflaten etter snøfall mandag. I fjellet har det stedvis vært kraftig vind og det er vekslende avblåst og isete og fokksnøflak av varierende hardhet.

Det er observert kantkorn over skarelag som var lett å løse ut før mandagens mildvær kom inn. Det er uklart hvor mye som har blitt igjen av dette.

Det gikk flere skred over FV 450 Hunnedalsvegen mandag kveld.

Fjellvær, 15.03.2023

3 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Bris fra nord. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris. Usikker nedbørprognose.

Fjellvær, 16.03.2023

21 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til liten storm fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS