Snøskredvarsel for region Heiane torsdag 09.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområde hvor det samler seg nysnøflak, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred i områder med ferske og myke nysnøflak. Litt nysnø og sterk vind vil føre til dannelse av nysnøflak, mest utsatt er leområder med helning mot vest der vinden legger fra seg snø. Skredfaren ventes å være høyest i de områdene hvor det kommer mest nedbør, øst og sør i varslingsregionen.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er generelt lite snø i regionen, men på grunn av kraftig vind den siste perioden er det lokalt mye snø i forsenkninger og renner. Mye terreng og steiner preger snøoverflaten. Under 600 moh ligger siste dagers nysnø på bar bakke. Fra 600 moh er snøfordelingen ujevn og flekkvis.

Det er observert kantkorn ved bakken i Sirdal. Dette regnes foreløpig ikke som et skredproblem.

Fjellvær, 08.12.2021

4 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til onsdag. Sterk kuling fra øst. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørøst. Mildest i sørvest. Mest vind i fjellet i nordvest.

Fjellvær, 09.12.2021

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh. Stiv kuling fra øst. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørøst.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS