Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane fredag 22.01.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Omfattende ustabile forhold pga. store nysnømengder og vind. Naturlig utløste skred forventes. Unngå skredterreng. Avtagende snøskredfare mot kvelden.

Skredfarevurdering

Uværet torsdag varer også inn i første del av fredagen. Første del av fredag vil det være fare for store naturlig utløste skred. Skredfaren er størst sør i regionen, som Sirdal og Hunnedalen.

I fjellsider vendt mot nordvest til nordøst vil det fortsette å laste inn med vindtransportert snø og naturlige utløste store skred kan ventes der det legger seg opp mest snø. Det er vedvarende svake lag under fokksnøen og det er mulig at vekten av fersk fokksnø kan føre til at det løsner skred på disse lagene.

Når uværet avtar vil snøen gradvis stabiliseres og sannsynligheten for naturlig utløste skred avtar.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 21.01.2021

Torsdag har uvær med sterk vind og store nedbørsmengder preget snødekket i regionen. Over ca 700-1000 moh er det lagt opp nysnøflak med varierende hardhet og tykkelse i fjellsider vendt mot vest til nord.
Under nysnøgrensen er snødekket påvirket av regn og oppvarming.

I store deler av regionen finnes det vedvarende svake lag med kantkorn og rim under den gamle fokksnøen. Det svake laget varierer i tykkelse, slik at evnen til bruddforplanting varierer.

Torsdag morgen er det meldt om snøskred på Fv 503 Gloppedalsvannet.

Fjellvær, 21.01.2021

50 mm i døgnet, opp mot 100 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sør om kvelden. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sør. Nysnøgrense ned til 500m mot kvelden.

Fjellvær, 22.01.2021

50 mm i døgnet, opp mot 65 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -4 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvest først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS