Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger onsdag 29.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Soloppvarming kan få skred til å løsne av seg selv. Du kan også løse ut skred i fersk, vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

Stigende temperaturer og sol vil føre til at det løsner skred av seg selv i bratte, solvendte heng. Særlig rundt Finse som trolig får mest snø på tirsdag kan det gå en del løssnøskred. De fleste vestes å være små, men noen kan bli middels store.

I fjellet, der temperaturen holder seg på minussiden, vil den vindtransporterte snøen fra tirsdag gradvis stabiliseres, men vær likevel forsiktig i områder med ferske nysnøflak. Det er i ferd med å utvikle seg et svakt lag av kantkorn like under den nyeste vindtransporterte snøen. Utbredelsen er foreløpig usikker, men det er grunn til å være oppmerksom på at det kan være lettere å løse ut skred enn det det førsteinntrykket skulle tilsi.

Noen få steder i høyfjellet kan det være mulig å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn. Spesielt utsatt er konvekser (kuler) og overgang mellom tynt og tykt snødekke. Her er det kortest avstand til det svake laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 28.03.2023

Det er store kontraster i regionen. En observasjon fra Finse på søndag melder om at det er mer enn 2 meter snø og at det ligger 15 cm løs snø i overflaten. Denne løse snøen består av både nysnø, litt rimkrystaller og noe overflatekantkorn.

En observasjon fra Rosendal på søndag derimot tilsier at du må over 500-600 moh for å finne sammenhengende skiføre i de mest kystnære fjellene. Snødekket er preget av mildværet forrige uke som gikk høyt til fjells.


Over 700 moh har det dannet seg et kantkornlag over skare like under den nyeste snøen. Det er foreløpig bekreftet i øst, nord og nordvestvendte terrengformasjoner. Det varierer hvor mye fokksnø som ligger over.

Tidligere er det også observert at det ligger kantkornet snø mellom to skarelag lenger ned i snødekket.

Mandag er det meldt inn at det har vært lett å løse ut små, myke flak i bratte heng i området rundt Melderskin i Rosendal.

Tirsdag morgen lå det 5 cm snø ved havnivå i Rosendal. Vind fra sør fraktet løs snø tilgjengelig over i leområder

Fjellvær, 28.03.2023

5 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -23 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om morgenen.

Fjellvær, 29.03.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS