Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig på tynt snødekke og i områder med fersk fokksnø. Usikkert hva snøen tåler. I fjellet finnes vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

I høyden kan det være lett å løse ut nysnøflak på utsatte plasser som følge av nysnø og vind de siste dagene. Varierende vindretning gjør at problemet kan finnes i flere himmelretninger. Mest utsatt er ved rygger, skar og topper der vinden tar mest.

Soloppvarming utover dagen kan gi fare for løssnøskred i lune formasjoner med ubunden snø.

Vedvarende svake lag av kantkorn ventes generelt å være vanskelig på påvirke, men kan gi store skred. Spesielt utsatt er konvekser (kuler) og overgang mellom tynt og tykt snødekke. Her er det kortest avstand til det svake laget.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 25.03.2023

Flere runder med mildvær høyt til fjells har påvirket snødekket. I lavlandet er det smelteriller etter mye regn. Over mildværsgrensa finnes fokksnøflak med varierende hardhet og tykkelse.

Det finnes svakt lag av kantkorn under den siste fokksnøen. Mildvær de siste dagene gjør at laget er i ferd med å rundes opp mot 700 moh.
Kantkorn under skare finnes også, men kan være vanskeligere å påvirke.

Fjellvær, 25.03.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om formiddagen. Bris fra vest, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -9 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperatur utover dagen.

Fjellvær, 26.03.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Bris fra nordøst. -17 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS