Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Stedvis kraftig vind vil flytte på den løse snøen og danne ferske fokksnøflak i leheng. Her kan det være lett for en skiløper å løse ut skred. Store snømengder den siste tiden gjør at skred kan bli store.
Det kan også gå naturlig utløste skred der det legger seg opp mye snø i leheng.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Det har kommet mye snø i regionen den siste uken. Vind natt til fredag har flyttet på snøen. I skjermet terreng og i skogen er snøen ubunden, eller bundet til myke flak. I høyden er det avblåst på rygger og vindutsatte steder.

Det gamle snødekket har blitt smelteomvandlet høyt til fjells etter tidligere mildvær.

Det er mest snø i indre deler av regionen.

Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lenger. Mildværet har trolig ført til at krystallene er avrundet, og har i tillegg lagt et hardt lokk over det eventuelle problemet.

Torsdag ble det observert flere små løssnøskred i regionen. Fredag morgen gikk det et naturlig utløst middels stort skred i vestvendt heng langs rv. 7 mot Hardangervidda.

I Tyssedal har det kommet 15 cm tung nysnø natt til fredag.

Fjellvær, 04.02.2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS