Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 04.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er lett for en skiløper å løse ut middels store skred i ferske fokksnøflak. På ettermiddagen vil mer nedbør og vind danne ustabile nysnøflak i i leheng mot nord. I noen få heng, der det blåser inn mest snø, kan skredene bli store.

Skredfaren er størst der vind nylig har flyttet på snøen og bundet den til flak. En gradvis stabilisering pga gunstige temperaturer gjør at det etter hvert skal mer til for å løse ut skred i eldre fokksnøflak.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Det har kommet mye snø i regionen den siste uken. Vind natt til fredag har flyttet på snøen. I skjermet terreng og i skogen er snøen ubunden, eller bundet til myke flak. I høyden er det avblåst på rygger og vindutsatte steder.

Det gamle snødekket har blitt smelteomvandlet høyt til fjells etter tidligere mildvær.

Det er mest snø i indre deler av regionen.

Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lenger. Mildværet har trolig ført til at krystallene er avrundet, og har i tillegg lagt et hardt lokk over det eventuelle problemet.

Torsdag ble det observert flere små løssnøskred i regionen. Fredag morgen gikk det et naturlig utløst middels stort skred i vestvendt heng langs rv. 7 mot Hardangervidda.

I Tyssedal har det kommet 15 cm tung nysnø natt til fredag.

Fjellvær, 03.02.2023

20 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen. Minkende vind om kvelden. Mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær, 04.02.2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS