Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 15.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Varmere vær vil gjøre at det kan løsne en del små løssnøskred i nysnøen. Et og annet skred kan bli middels stort men så lenge det holder seg overskyet ventes flest små skred. Skulle sola titte fram vil skredfaren øke i solhellinger. Det ventes nå at det skal stor belastning til for å løse skred i fokksnøflakene som ble dannet i høyfjellet. Vær likevel oppmerksom på at sol og varme kan gjøre det lettere å løsne skred i denne når temperaturen øker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av mye regn de siste dagene og er smelteomdannet og homogent. Over ca 1000 moh har nedbøren periodevis kommet som snø. Rundt de høyeste toppene kan det ikke utelukkes at det ligger over 50 cm nysnø. I nordhellinger høyt til fjells kan det fortsatt finnes lagdelt vintersnø. Mange steder i fjellet er det fortsatt mye snø, men rygger og rabber har mange steder smelta fram. Snøgrensa nærmer seg tregrensa mange steder, høyest i bratt sørvendt.

På Røldalsfjellet (1000 moh) har det kommet ca 80 mm nedbør siste 5 dager både som regn og snø.

Fjellvær, 14.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til lørdag. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 15.05.2022

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -3 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Minkende skydekke om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS