Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 29.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt gunstige forhold. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker og skavler

Skredfarevurdering

Delvis skyet oppholdsvær gir generelt stabile forhold. Små fokksnøflak som ble dannet i bygeværet i går vil gradvis stabilisere seg.

Glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Skred kan bli store. Forsinkelse gjør at glideskred kan gå selv om det nå er litt kaldere. Unngå opphold under glidesprekker. Glideskred kan løsne når som helst denne tiden på året, og det vil ikke være styrende for faregraden i området

Kantkorn høyt i snødekke i nordsider kan ikke utelukkes, men er svært vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lenger.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av det varme været etter påske og er i hovedsak smelteomvandlet der sola har fått tak. Varmen gjør at nordsider også har våt snø høyt opp. Sola har tatt godt på dagen og smeltingen går fort. Rygger og rabber er nå bare. Snøgrensa kryper oppover og i lavlandet er det langt til snøen.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag. Lagene har blitt fuktige og stabiliseres derfor.

Fjellvær, 28.04.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS