Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 24.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i terreng der snødekke er tynt eller mykt, samt terreng som nylig har fått pålagring med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Lite nedbør, vind og gunstige temperaturer i de siste dagene gjør at skredfaren endres ikke. Fokksnø fra tidligere i uken har stabilisert seg stort sett og kantkornlaget over skare nede i snødekke er svært vanskelig å påvirke. Eventuell områder der snøen over er myk eller tyn kan det være mulig å løse ut skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. mars 2023

Snøoverflaten preges av snøfall og kraftig vind forrige uke. Den varierer mellom fokksnø av ulik hardhet (myke flak i øst, harde skavler i vestvendt terreng) og gammel skare. I skjermete formasjoner (lune boller og søkk i le) og i skogen finnes myke flak, løsere snø og god skiføre. Skiftende vær og temperaturer gjennom helgen har gitt skare i lavere høyder og solsider.

Det er observert kantkorn i forbindelse med skarelag enkelte steder. Laget har ikke visst noe tegn på aktivitet de siste dagene.

Observatøren melder om 15 cm nysnø og bra skiføre i Bergsjø torsdag morgen.

Fjellvær

Torsdag 23. mars 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Ny vindøkning til kvelden.

Fredag 24. mars 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. .

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS