Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 10.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø, særlig vest i regionen. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Sterk vind fra vest kan flytte snø og danne ferske fokksnøflak i leheng. Disse kan være lette å løse ut i noen bratte heng. I område Hallingskarvet, der det har kommet mest nedbør siste dager, er skredfaren størst.

Stigende temperatur om kvelden kan føre til at små våte løssnøskred går naturlig.

Det kan også finnes svake lag av kantkornet snø og rim nedover i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelsen av disse lag. Det skal mer til for å løse ut skred i kantkornet snø ved bakken, men skred kan til gjengjeld bli store. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynt.


Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.02.2023

Det er fersk fokksnø i leheng for vinden, særlig i østvendt terreng. Vindutsatte formasjoner er avblåst eller har hard skare. Lavt nede f.eks i Hemsedal er det fuktig snø.

Det ble dannet rim i klarværet forrige uke, og dette har nå stedvis snødd ned og danner et svakt lag.

På noen plasser finnes det kantkornlag mellom eller rundt skarelag i snøpakka. Laget kan være lett å påvirke der snødekket er tynt.

Det finnes kantkornet snø ved bakken i alle himmelretninger, men det skal trolig stor tilleggsbelastning til for å påvirke dette laget.

På tirsdag gikk et naturlig utløst skred på størrelse 2 nær Langetjørne i Hallingdal.

Torsdag formiddag er sørvest sterk kuling på Hemsedal stasjon 1344 moh.

Fjellvær, 09.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen. Mest nedbør vest i regionen.

Fjellvær, 10.02.2023

7-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Stiv kuling fra vest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Forbigående sørlig frisk bris om dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS