Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Økende vind og mye snø tilgjengelig for transport vil føre til at det dannes ferske fokksnøflak i hovedsaklig sørøstvendte heng. Disse kan være sært lette å løse ut, spesielt der de ligger på rim dannet tidligere i uka. Skredfaren er økende.

Det kan også finnes kantkornlag nedbover i snøpakka, men utbredelsen av dette laget virker begrenset. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynt.

Også ved bakken kan det finnes kantkorn. Det skal mer til for å løse ut skred i kantkorn ved bakken, men skred kan til gjengjeld bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Snøoverflaten består av mye tørr løssnø. Stedvis er snøen noe mer vindpåvirket (myk) med overflaterim på toppen. Vindutsatte formasjoner er avblåst. Østvendt terreng har mest snø, selv om snøfordelingen er noenlunde jevn.

Rim som finnes i overflaten lørdag formiddag kan bli et svakt lag når det snør ned. Observasjoner denne uka tyder på at det finnes kantkornlag mellom eller rundt skarelag i snøpakka, men at dette ikke finnes overalt. Laget kan være lett å påvirke der snødekket er tynt. Det finnes kantkornet snø ved bakken i alle himmelretninger, men det skal trolig stor tilleggsbelastning til for å påvirke dette laget.

Fredag løste en skiløper ut et lite flakskred i Hemsedal.

Lørdag meldes det om rim på både hardt og mykt underlag i Hemsedal. Fredag ble det meldt om mye tørr løssnø i Hemsedal.

Fjellvær, 04.02.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS