Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Mildvær og regn kan føre til at snøskred løsner av seg selv. Hold god avstand til alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Kraftig og varm vind fra sørvest gir fare for naturlig utløste skred. Lengst vest i regionen ventes det også nedbør. Først som regn og når det blir kaldere som snø.
Vær oppmerksom på at det er vanskelig å vite når våte skred løsner. Skred kan løsne en stund etter det har blitt litt kaldere, særlig der snødekket er tykt og der det finnes dype vedvarende svake lag.

Det vil også være lett å løse ut snøskred i den våte snøoverflaten og noen kan løsne naturlig.

I høyden vil det kunne komme noe nysnø utover dagen og i kombinasjon med vind. Små ustabile ferske flak kan da legge seg opp i leheng.
Skredfaren vil være størst vest i regionen.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er mer snø enn normalt i regionen og stort sett er alt terreng snødekt.
Over tregrensa er det varierende fasthet på snøen i alle himmelretninger.
Det ligger stedvis mye ubunden snø i skjerma formasjoner og i skogen.

Det er et tydelig vedvarende svakt lag med kantkorn i bunn av snødekket i hele regionen. Det har jevnlig vært rapportert om faretegn som skytende sprekker og drønn i snødekket, spesielt der snødekket er tynt. Tidligere har det også vært flere mindre skiløperutløste skred som er løst ut på kantkornlaget.

Søndag var det et personutløst str.3 skred i østvendt heng på Blåbergi ved Strandavatnet. Lørdag var det et personutløst flakskred i sørøst-vendt heng på Nibbi i den nylige innblåste fokksnøen, samt et naturlig utløst på Skogshorn i østvendt heng.

Før vind fra vest på mandag og snøtransport inn i østvendt terreng ble det rapportert om velutvikla rimkrystaller i overflaten. Det er uvisst om de er intakte under siste dagers fokksnø.

Fjellvær, 24.01.2023

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra vest. -2 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling. Mest nedbør i vest

Fjellvær, 25.01.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1700 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende snøgrense mot kvelden

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS