Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 20.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det er mulig å utløse våte løssnøskred i bratte fjellsider med våt og myk snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensen er det fortsatt våte skred som utgjør skredproblemet. Mange steder har nok snødekket tilpasset seg varmen, men fortsatt kan en skikjører løse ut våte løssnøskred enkelte steder i bratte hellinger, spesielt i solutsatt terreng. Vær oppmerksom på mulighet for glideskred og skavlbrudd.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er påvirket av varme og snøsmelting til fjelltopphøyde i forrige uke. I solvendt terreng og under ca 1100 moh er snødekket stort sett smelteomvandlet etter flere runder med sol og tidligere mildvær. Over ca 1200 moh kan det finnes lommer med tynne nysnøflak fra mandag, det antas at disse har fått gode bindinger til underlaget. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor og vest i regionen.

Observasjoner fra Hemsedal typer på at vedvarende svake lag av kantkorn ikke lenger er et problem. Selv om det ikke kan utelukkes at det kan finnes enkelte lommer i de aller høyeste områdene. Varme høyt til fjells siste dagene har gitt smeltevann som siger ned i snødekket og kan svekke svake lag. Selv om lufttemperaturen har gått ned siste døgnet, kan fortsatt finnes vann nede i snødekket i overkant av gamle skarelag.

Det er rapportert flere våte snøskred og en del skavlbrekk i Hemsedal de siste dagene.

Det er kuldegrader over ca. 1400-1600 moh store deler av døgnet. Stedvis lavere om natten.

Fjellvær, 19.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 20.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lavere temperatur om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS