Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 19.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold i høyden. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt. Det er mulig å utløse våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensen finnes noen lommer med myke nysnøflak, men gunstige temperaturer har sannsynligvis stabilisert disse relativt raskt. Under mildværsgrensen er det fortsatt våte skred som utgjør skredproblemet. Mange steder har nok snødekket tilpasset seg varmen, men fortsatt kan det løsne våte løssnøskred enkelte steder, spesielt i solutsatt terreng. Vær oppmerksom på glideskred og skavlbrudd. Enkelte steder, høyt til fjells finnes vedvarende svake lag nede i snødekket som kan svekkes av smeltevann. Dette kan gi våte flakskred som enten løsner naturlig eller av en skikjører.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er påvirket av varme og snøsmelting til fjelltopphøyde i forrige uke. I solvendt terreng og under ca 1100 moh er snødekket stort sett smelteomdannet etter flere runder med sol og tidligere mildvær. Over mildværsgrensen kan det finnes lommer med tynne og myke nysnøflak, men gunstige temperaturer har nok gjort at disse relativt raskt har fått gode bindiger til underlaget. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor og vest i regionen.

Det ligger vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag i det gamle snødekket. Varme høyt til fjells siste dagene har gitt smeltevann som siger ned i snødekket og kan svekke svake lag. Selv om lufttemperaturen har gått ned siste døgnet, kan fortsatt vann nede i snødekket påvirke svake lag.

Temperaturen har fallt noe siste døgn, Det er kuldegrader over ca. 1400-1500 moh, stedvis lavere om natten.

Fjellvær, 18.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -1 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 19.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS