Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 30.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nytt vedvarande svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Der det kommer som mest snø kan skred løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker når vind blåser snø inn i vestvendte leheng og danner ferske fokksnøflak. Flakene kan legge seg på svakt lag av kantkorn som har blitt dannet på snøoverflaten. Når vinden er på det sterkeste kan enkelte skred løsne naturlig. Det finnes også skredproblem med fokksnø i andre hengretninger etter litt snø og vind de siste dagene.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 29.03.2023

Det er mest snø i ytre strøk av regionen, og snøen ligger ujevnt fordelt etter perioder med vind. Det har vært perioder med snøbyger de siste dagene, mest i ytre strøk.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars er det lag med kantkorn. Observasjoner tyder på at dette laget mest sannsynlig ikke utgjør et skredproblem nå.
Men det er få observasjoner fra den aller sørligste delen av regionen, så her er det større usikkerhet knyttet til eventuelle vedvarende svake lag.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær, 29.03.2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -22 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen. Økning til østlig stiv kuling seint om kvelden.

Fjellvær, 30.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra øst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -10 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS