Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Forrige uke dannet ga kaldt og klart vær god grobunnfor kantkorn til å dannes høyt i snødekke. Laget er ikke utbredt nok til å være et problem i seg selv, men fokksnøflak dannet den siste tiden vil trenge lenger tid på å stabilisere seg og kan fortsatt være lett å løse ut for en enkelt person eller scooter.

Et lite dryss av nynsø og vind fra nordlig retning vil i tillegg legge opp små ferske fokksnøflak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Søndag 19 mars 2023

Det ligger mest snø i ytre deler av regionen. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. Det er mest snø i sør og østvendte leområder. Over tregrensa er det for det mest fokksnø av ulik hardhet som har lagt seg på gammel smelteomvandlet snø. Over rabber og topper er det flere steder avblåst ned til gammel mildværsskare.

Under mildværsskaren har det dannet seg et tynt lag med kantkorn. Observasjoner tyder på at dette laget mest sannsynlig ikke utgjør et skredproblem akkurat nå.

Kaldt og klart vær de siste dagene har gitt god grobunn for kantkorn høyt i snødekke.

Fredag ble det observert noen små skred i regionen som gikk mot vei i ytre strøk.

Fjellvær

Søndag 19 mars 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -12 °C til -6 °C på 700 moh. Skyet. Roligere vindforhold på dagen.

Mandag 20 mars 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet. Kortvarig stiv kuling midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS