Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økende skredfare søndag. Sterk vind og snøtransport kan gi naturlig utløste skred. Unngå skredterreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Søndag ventes det snøfokk på grunn av kraftig vind og litt nysnø. I områder som samler mye snø, kan enkelte naturlig utløste skred forekomme.

Vinden skal dreie i løpet av dagen. Mest utsatt himmelretning forventes å endre seg fra nordlig først på dagen til mer østlig om ettermiddagen.

Foreløpig ventes det ikke mildt nok til å bli særlig skredaktivitet med våt snø.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Stort snøfall tidligere i uka har gitt en del løssnø i terrenget. Vindøkning lørdag har trolig gitt fokksnø i overflaten enkelte steder. Kraftig vind søndag gjør at snøoverflaten vil være i endring.

I kyst og fjordstrøkene ligger fokksnøen over et porøst skarelag (etter mildværet 27.01) i lavere høyder. Hvor høyt til fjells og hvor langt inn i regionen skarelaget ligger, er usikkert.

Perioder med kaldt og klart i uka som har vært, la til rette for kantkorndannelse rundt skarelag høyt i snødekke, men dette kan ikke bekreftes pga av få observasjoner fra regionen.

Fra tidligere finnes det gamle vedvarende svake lag av kantkorn i hele regionen med unntak av lengst ut på kysten. Det har generelt vært vanskelig å påvirke lagene og de anses derfor ikke som et aktivt skredproblem, men det tas forbehold på grunn av få observasjoner fra regionen den siste tiden.

Fjellvær, 04.02.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør. -20 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS