Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Noe økende skredfare lørdag. Sterk vind og snøfokk vil gi ustabile forhold i noen bratte heng.

Skredfarevurdering

Oppdatert lørdag kl. 09.00:

Vindtransport av snø og litt snø gjennom dagen vil samle fokksnø i leområder. Du kan lett løse ut skred i fokksnøen noen steder mens det snør og blåser og den første tiden etter. Om fokksnøen legger seg over rim- og kantkornlag høyt i snødekket, vil dette skredproblemet vare over lenger tid.

Det finnes observasjoner av svakt lag av kantkorn nært bakken flere steder, men det er lite informasjon den siste tiden som sier noe om at dette er et aktivt skredproblem.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Den siste uka har det kommet en del nysnø i regionen. I kyst og fjordstrøkene har nysnøen lagt seg over et porøst skarelag (etter mildværet 27.01). Skarelaget finnes trolig i lavere høyder.

Perioder med kaldt og klart vært har lagt til rette for kantkorndannelse rundt skarelag høyt i snødekke, men dette kan ikke bekreftes pga av få observasjoner fra regionen.

Fra tidligere finnes det gamle vedvarende svake lag av kantkorn i hele regionen med unntak av lengst ut på kysten. Det har generelt vært vanskelig å påvirke lagene og de anses derfor ikke som et aktivt skredproblem, men det tas forbehold på grunn av få observasjoner fra regionen den siste tiden.

Tirsdag ble det observert et lite skred langs fv. 889 i Kirkedalen.

Fjellvær, 03.02.2023

1 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -20 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær, 04.02.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør. -20 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS