Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 03.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at svake lag nede i snødekket kan påvirkes enkelte steder.

Skredfarevurdering

Stedvis mye snø de siste dagene, i tillegg til litt pålagring med nysnø fredag opprettholder skredfaren. Relativt rolige vindforhold fredag vil gi myke nysnøflak i overflaten, men fokksnøen fra de siste dagene trenger tid til å stabilisere seg. Det kan enkelte steder være lett å løse ut skred for en skiløper eller skuter. Torsdag ventes mest snø hovedsakelig i kyst- og fjordstrøkene.

Det finnes observasjoner av svakt lag av kantkorn nært bakken flere steder, men det er lite informasjon den siste tiden som sier noe om at dette er et aktivt skredproblem. På grunn av belastning av mye snø den siste tiden, bør man vær obs på at dette kan være et aktivt skredproblem enkelte steder.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. februar 2023

De siste tre døgnene frem til onsdag har det kommet opp mot 25 cm nysnø mest utsatte områder. Ved Repvåg er det målt 21 cm siste døgn. I kombinasjon med periodevis mye vind har dette dannet fokksnøflak. Forrige fredag var det et mildvær som ga regn til godt over tregrensa. De mest vindutsatte stedene er avblåst ned til bakken eller til et skarelag.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i hele regionen med unntak av lengst ut på kysten. Det har generelt vært vanskelig å påvirke lagene og de anses derfor ikke som et aktivt skredproblem.

Tirsdag ble det observert et lite skred langs fv. 889 i Kirkedalen.

Fjellvær

Torsdag 2. februar 2023

3 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -15 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 3. februar 2023

1 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -20 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS